torstai 10. toukokuuta 2012

Lintuleipäkokeiluja ja failaus

Yritin joskus tehdä lintuleipiä itse. Lintuleipään ei ole mitään salaista, täsmällistä reseptiä, jota lintuihmiset panttaavat eivätkä suostu kertomaan siitä kyseleville aloittelijoille, vaan lintuleipä on hyvin venyvä käsite jonka reseptiä voi vääntää ja kääntää miten haluaa. Käytännössä lintuleipään voi sisällyttää kaikkea lintuturvallista ainesta, yrittäen kuitenkin pitäytyä pääosin linnuille luonnollisessa ruoassa (siemenet, pähkinät, kasvikset) pelkän pullamössön sijasta.

Omat kokeiluni ovat kaikenkaikkiaan epäonnistuneet. Olen muka tiennyt, että kananmunan valkuainen on hyvin sitovaa ja sitä kannattaa käyttää tuomaan rakennetta. Keittiön ihmelapsena (not) vedin siis johtopäätöksen: kananmunan valkuainen + lintujen siemenseos -> lintuleipiä! No, ei mennyt ihan niin. Ensimmäinen satsi ei pysynyt koossa lainkaan, vaan vaikka ne näyttivät pellillä kovin kauniilta ja sileiltä, ne murenivat välittömästi kun niihin koski.

Toinen erä oli koostumukseltaan parempi. Laiton sidosaineeksi valkuaista ja vehnäjauhoja ja sitten siemeniä. Tein tälläkin kertaa leivistä donitsin mallisia, sillä ne olisi täten helppo laittaa oksiin roikkumaan. Osa leipien reunoista kärventyi hieman uunissa, mutta muuten ne olivat erittäin hyvän näköisiä! Niissä näkyi siemeniä, joten odotin että linnut olisivat niistä kiinnostuneita, kun ne on tunnistettavissa ruoaksi, eivätkä oikeastaan kovin leipämäistä.



Annoin leipien jäähtyä ja kovettua/kuivua parisen päivää. Olin jo innokkaana odottamassa että voisin tarjota leipiä linnuilleni, jolloin saisin aktivoitua niitä enemmän ja voisin jättää tylsästi ruokakupista tarjoillun ruoan vähemmälle. Mikä pettymys! Linnut eivät osoittaneet mitään kiinnostusta leipiä kohtaan! Varmaan niitä käytiin vähän tuijottelemassa, mutta siihen jäljistä päätellen sitten jäikin. Koskemattomiksi.

Kolmas kokeilu oli kunnianhimoisempi, tosin aloitin leipomisen jo ennen edellisten tarjoamista linnuille, joten en ollut vielä kerennyt oppia, ettei linnuille kelpaakaan itsetehdyt lintuleivät, ainoastaan kaupan siementangot ovat herkkua! Olin tehnyt linnuille valmiiksi halkoja ja roikkuvaksi tarkoitettuja pienempiä puunpalasia, joissa oli 9mm halkaisijaltaan porattuja reikiä. Yksi halko oli jo linnuilla, ja koloihin olin laittanut aina hirssiä, ja siitä linnut tykkäsivätkin. Nyt tein hienon mixin, johon tuli sidosaineeksi munanvalkuaista, vehnäjauhoja sekä lisäksi lintujen siemeniä ja jauhettuja pellettejä väriä antamaan ja lisäämään pitoa. Pursotin muovipussista tehdyllä pursottimella 9mm paksuisia pötköjä ja paistoin ne. Ne sopivat täydellisesti halkoon porattuihin koloihin! Harmi ettei lintuja olisi voinut vähempää kiinnostaa. Onneksi rotille kelpasi, ja rotilla kun on samanlainen halko, sai näistä sinne hyvää täytettä.



Vinkki: Mikäli teet tällaisia rotille tai herkusta ylipäätään kiinnostuneille linnuille, kannattaa pötkön ylijäävä osa katkaista, jolloin eläimellä on enemmän haastetta herkun hankkimisen kanssa kun sitä ei voi helposti vain vetää irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti